Friday, January 17, 2014

DAS MAGAZIN #8 & KUTGITAAR #2.1


Het Nederlandse literaire tijdschrift dat het lekkerst aanvoelt; prettige grip op de cover, zachte bladzijdes en een handzaam formaat (20 x 24 cm). Ook heeft Das Magazin bij ieder nieuw nummer een verrassing voor je, die je bij het openslaan van het tijdschrift tegemoet komt vallen. Deze keer is het Handleiding voor een superheld in nood, geschreven door Pieke Werner met illustraties van Marina Tadic. Ook verborgen in de schoot van #8, thema 'De superheld', is een origineel erratum:


Hoofdredacteuren Toine Donk en Daniël van der Meer geven toe ook feilbaar te zijn, en bieden een fraaie oplossing voor hun probleem. Voorts in dit nummer de volgende auteurs en superkrachten: tekenaars Erik Kriek, Jasper Rietman, Floor de Goede, Kamagurka, Dick Matena, Robert van Raffe en Michiel van de Pol creëerden hun eigen superheld. In de Duitse Eifel is het werkkabinet van Gerbrand Bakker. Hanna Bervoets verzamelde citaten van Thomas Blondeau (1978 - 2013) en Yannick Dangre schreef een gedicht voor hem. Dan Hassler-Forest, Joost de Vries en Daan Heerma van Voss delen hun ervaringen met superhelden. Korte verhalen van Alex Boogers en Frederik Willem Daem.


Zines waarvan de reputatie groter is dan de afmeting. Een goed voorbeeld van zo'n blaadje is het onvolprezen, onregelmatig verschijnende periodiek Kutgitaar (10,5 x 14,5 cm). Kutgitaar trekt bij verschijning als een rilling door de literaire gemeenschap en tegen de tijd dat je door hebt dat er een nieuw nummer is, is het felbegeerde issue al weer uitverkocht. De eerste nummers waren niet alleen geliefd om de inhoud maar ook om de covers: 


Kutgitaar is een literair periodiek zonder enig pretentie zoals ze zelf zeggen, maar inmiddels hebben aardig wat van de scribenten van Kutgitaar de cross-over gemaakt naar de grote literaire wereld, en enkelen zoals Maartje Wortel publiceerden al meerdere romans. Ieder nummer is handgenaaid en genummerd door die jongens uit Nijmegen.

Deze keer met bijdragen van Martijn Brugman, Gerjon Gijsbers, Jolijn Ceelen, Geert Simonis, Daan Windhorst, Willem Sjoerd van Vliet, Marc Robbemond, Ilse Schaminée, Rijnder Kamerbeek, Argibald, Lisa Weeda, Jerry Hormone, Jan Willem Sterenborg, Olivier Heiligers, Daniël Vis, Oscar Wyers, Dennis Gaens en Toni van Tiel.


No comments:

Post a Comment