Tuesday, November 12, 2013

3 times MovieMags in DutchSight & Sound #11: The International Film Magazine
Dit filmtijdschrift is minstens zo gerenommeerd als het instituut waar het zich vanaf het ontstaan mee verbonden heeft: het British Film Institute. Sinds 1934 staan ze allebei garant voor constante kwaliteit. Elk decennium vraagt Sight & Sound een groep internationale filmprofessionals om hun grootste film aller tijden voor te dragen. Topcritici wordt gevraagd een top tien lijst samen te stellen. Roger Ebert beschreef het eens als verreweg de meest gerespecteerde van de talloze peilingen van grote films - de enige die de meeste serieuze filmmensen serieus nemen.
Maar ook bij een regulier nummer als dit is er genoeg lezenswaardigs. Iedere maand heeft het tijdschrift een vaste opbouw: met de hoofdstukken Rushes, The Industry, Festivals, Wide Angle, Features en de afdelingen Films of the Month & Reviews die het grootste gedeelte van het tijdschrift in beslag nemen. En dit novembernummer voert als thema 'Long Live the Undead: Gothic.'

112 pagina's
€ 8,50

Little White Lies #49: Truth & Movies
Dit indie-filmtijdschrift verbaast in de eerste plaats door de buitengewone aandacht voor de vormgeving. De covers zijn iedere keer weergaloos en verwijzen naar één enkele film van dit moment. Niet alleen het omslag maar ook een deel van de redactionele teksten worden bepaald door de gekozen film. In dit september-oktobernummer is dat Blue Jasmine van Woody Allen. Artikelen over de vrouwen in zijn films, de baanbrekende rol van Dianne Keaton in Annie, het weergaloze optreden van Kate Blanchett & de verwantschap tussen Blue Jasmine en Belle de Jour. Er is ook nog plek voor artikelen over filmtypografie, recensies en een bluffers guide to Hong Sand-soo. Mooi formaat, mat papier en meer illustraties dan fotografie.
95 pagina's
€ 7,50

n dan nog een klein maar fijn filmblaadje, net als de twee voorgaande tijdschriften afkomstig uit Engeland, maar oneindig veel Britser. Het hoofdartikel heet dan ook 'Hitchcock goes to the dogs', bijna alle details van Hitchcocks' films zijn wetenschappelijk onderzocht, maar Pomerance heeft nog een niche gevonden; hij behandelt niet alleen de rol van levende honden in de films maar ook die van de hondenportretten die in de vorige eeuw populair waren bij de Britten. Het zijn geen flutartikelen in dit periodiek, het hondenverhaal beslaat veertien rijk geïllustreerde bladzijden. Voorts nog: Transvestite Mammy Culture, Resisting Bollywood, en een 39 pagina's tellende special over de Cebuano (Filipijnse) film.
176 pagina's
€ 10,90

No comments:

Post a Comment